اسلحه های مرگبار ارتش ایران
در عصر کنونی کشورهای مختلف استفاده از تک تیراندازان را در واحدهای رزم خود به دلایل تاکتیکی دارای اهمیت استراتژیک فراوانی می دانند؛ سابقه استفاده ارتش ایران از تکتیراندازها به دوران دفاع مقدس بازمیگردد. ایران اسلامی در آن زمان از دراگونفهای روسی (قناسه) که طی عملیاتهای مختلف از ارتش بعثی به غنیمت گرفته بود، استفاده میکرد.
ارتش اسلام/ همه چیز درباره اسلحه جدید ایرانی+عکس
با توجه به اینکه صنایع دفاعی در همه کشورها اهمیت ویژهای در حوزه ارزآوری دارند، اسلحه هجومی مصاف با ویژگیهای خاص خود میتواند توجه ارتشهای جهان اسلام بویژه یگانهای کماندویی را به خوبی جلب کند.
این سلاح توسط «ایوگینی فدروویچ دراگونف» اسلحه ساز کهنهکار روسی در اوائل دهه 1960 ساخته شد. مکانیزم عملکرد این سلاح بسیار شبیه به کلاشنیکف بوده و اکثر قطعات آن از روی این سلاح ساخته شده است. این سلاح انفرادی که طولی به میزان 1250 میلیمتر و برد گلوله آن با کالیبر 7 میلیمتری 1300 متر است در حال حاضر در خدمت ارتش روسیه و بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران است.
"طاهر" سبکترین تکتیرانداز نزاجا با دقت فوقالعاده
این سلاح در حاشیه رزمایش بیتالمقدس 27 برای نخستین بار رونمایی شد و توسط یگانها مورد استفاده قرار گرفت. تکتیرانداز طاهر با کالیبر 7.62 بیش از 800 متر برد موثر داشته و قادر است اهداف زمینی را با دقت منحصربفرد مورد اصابت قرار دهد.
مکانیسم این سلاح با کمی تغییر نزدیک به سلاحهای کالیبر 7 روسی است؛ که با وزنی کمتر از 5 کیلوگرم جزو سبکترین سلاحهای تکتیرانداز نزاجا محسوب میشود.
"شاهر" اولین تکتیرانداز ایرانی با کالیبر بالا
تفنگ ایرانی "شاهر" یکی از سلاحهای جدید نیروی زمینی ارتش در حوزه تکتیراندازهای کالیبر بالا است که وزنی حدود 22 کیلوگرم، طول 185 سانتیمتر و برد موثر آن 3 هزار متر عنوان شده است.
با توجه به شرایط وزنی و فیزیکی تفنگ "شاهر" این سلاح برای اجرای عملیات موثر به 3 خدمه احتیاج دارد. همچنین کاربران اصلی این سلاح را عمدتا نیروهای عملیات ویژه که از آمادگی بدنی مناسبی برخوردارند، تشکیل میدهند.
براساس این گزارش سرعت گلولههای کالیبر 14.5 میلیمتر که در این اسلحه مورد استفاده قرار میگیرد حدود هزار متر بر ثانیه است و قدرت تخریبی آن در مقایسه با فشنگهای 12.7 میلیمتری که عمدتا در سلاح غربی استفاده میشود 60 درصد بیشتر است.
"شاهر" در مقایسه با نمونه غربی که توسط نظامیان آمریکایی در سطح منطقه با عنوان M107 مورد استفاده قرار میگیرد و قابلیت اجرای عملیات تا شعاع دو کیلومتری را دارد، از برد و دقت عمل بیشتری برخوردار است و قادر است علیه اهداف زمینی، هوایی چون خودروهای زرهی، سنگرهای بتنی، انواع بالگردها و نفرات دشمن تا شعاع 3 کلیومتری اجرای ماموریت کند.
نصب "شاهر" بر روی بالگردهای نزاجا
سلاح شاهر که در رزم زمینی نسبت به سلاحهای کلاس خود از قابلیتهای بیشتری برخوردار است، توسط کارشناسان جهاد خودکفایی نزاجا در مهرماه سال جاری بر روی برخی بالگردهای این نیرو نصب شده، تا بر قابلیتهای تهاجمی سامانههای بالگردی افزوده شود.
تست میدانی این سلاح بر روی بالگرد 206 با موفقیت انجام شد؛ امیر کیومرث حیدری جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش گفته است: در سال جاری (1394) اقدامات مؤثری جهت ارتقای سامانههای بالگردی انجام گرفته است؛ که مهمترین آن نصب سامانههای فرماندهی و کنترل و سلاح شاهر بر روی بالگردهای این نیرو است.
"باهر" مرگبارترین تکتیرانداز جهان
گلولههای 23 میلیمتری توپ تکتیرانداز باهر با قدرت آتشی که دارند قادرند به راحتی در بالگردهای عملیاتی و انواع زرهپوشها نفوذ کرده و آسیبهای جدی را به این ادوات وارد کنند.
همچنین سنگرهای بتنی، برجکهای دیدهبانی، سامانههای راداری منصوب بر خودروهای زرهی پشتیبانی، دیشهای دریافت اطلاعات و تقریبا هر آنچه یک نیروی زمینی در اختیار داشته باشد، به غیر از تانکهای سنگین، در برابر این سلاح شانسی نخواهد داشت.
در پایان ذکر این نکته بسیار مهم است که در فضای کنونی و با توجه به آنکه آمریکا و رژیم صهیونیستی تمام توان خود را در ایجاد جنگ های نیابتی و وکالتی در منطقه غرب آسیا و میان مسلمانان صرف می کنند، اهمیت استفاده از اسلحه های انفرادی در جنگ های تن به تن و چریکی، بیش از گذشته ملموس است.
با توجه به اینکه صنایع دفاعی در همه کشورها اهمیت ویژهای در حوزه ارزآوری دارند، اسلحه هجومی مصاف با ویژگیهای خاص خود میتواند توجه ارتشهای جهان اسلام بویژه یگانهای کماندویی را به خوبی جلب کند.
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، اگرچه سالهای سال است چشم مردم، رسانه ها و نیروهای مسلح به دو سلاح مشهور کلاشینکوف و ژ-۳ در سپاه و ارتش عادت کرده اما بحث تعویض سلاح های سبک موجود در نیروهای مسلح کشورمان چند سالی است که شکل جدی تر به خود گرفته است. چند سال پیش شاهد خریداری سلاح AK-۱۰۳ بودیم که عمدتا به یگان های ویژه و عملیاتی سپاه و بسیج تحویل داده شد.
از طرف دیگر و در روزهای اخیر تصاویر نشان می دهد تحویل اسلحه ایرانی مصاف به تیپ ۶۵ نوهد در نزاجا اجرایی شده هرچند که ممکن است فعلا در حد یک تست و آزمایش چند ماهه باشد؛ سلاحی که بر اساس یک تجربه بومی از نمونه ای موفق آلمانی – آمریکایی توسعه پیدا کرده و می تواند توان رزمی تیپ مورد نظر را افزایش قابل توجهی بدهد.
سالهای بعد از آن آمریکایی ها تلاش های بسیاری را برای افزایش اطمینان پذیری ام ۱۶ انجام دادند.
اچ کا ۴۱۶
نیروهای ویژه آمریکا نیز عمدتا از مدل کوچکتر ام ۱۶ یعنی ام ۴ بهره می بردند. اما بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر و حمله آمریکا به عراق و افغانستان، مشکلات نیروهای ویژه آمریکا در شرایط سخت آب و هوایی این دو کشور باز هم باعث گیر کردن ام ۴ های آمریکایی شد
مصاف؛ تلاش ایرانی برای رسیدن به HK۴۱۶
اسلحه تهاجمی HK-۴۱۶ ساخت کمپانی هکلر اند کوخ آلمان را به نوعی می توان بهترین اسلحه هجومی جهان خصوصا برای نیروهای ویژه قلمداد کرد که توسعه این سلاح و ساخت آن نیز داستانی جالب دارد. بسیاری از علاقمندان به دنیای سلاح با خانواده سلاح های هجومی ام ۱۶ و مدل کوتاه تر آن یعنی ام ۴ ساخت آمریکا آشنا هستند. ام ۱۶ آمریکایی از همان ابتدای خدمت در زمان جنگ ویتنام سلاحی پر از مشکل بود که با گیر کردن های فراوان در میدان نبرد باعث مرگ بسیاری از سربازان آمریکایی شد. در سالهای بعد از آن آمریکایی ها تلاش های بسیاری را برای افزایش اطمینان پذیری ام ۱۶ انجام دادند.
اچ کا ۴۱۶:
نیروهای ویژه آمریکا نیز عمدتا از مدل کوچکتر ام ۱۶ یعنی ام ۴ بهره می بردند. اما بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر و حمله آمریکا به عراق و افغانستان، مشکلات نیروهای ویژه آمریکا در شرایط سخت آب و هوایی این دو کشور باز هم باعث گیر کردن ام ۴ های آمریکایی شد. آمریکایی ها که از این مشکلات به تنگ آمده بودند دست یاری به سمت شرکت آلمانی هکلر اند کوخ دراز کرده و قرار شد تغییرات گسترده ای بر پایه ام ۴ ایجاد شود.
آما آنچه که آلمان ها برای ام ۴ آمریکایی انجام دادند، نصب سیستم فشار غیر مستقیم گاز باروت بود که آنها این مدل را توسعه دادند. این سیستم پیش از این بر روی سلاح G-۳۶ ساخت همین شرکت نصب شده بود. در این سیستم بخش زیادی از گاز حاصل از احتراق باروت درون فشنگ که با آن مکانیزم سلاح فعالیت می کند از سلاح خارج می شود. هر چه این گاز کمتر باشد احتمال گیر کردن سلاح کمتر بوده و قطعات داخلی آن نیز کمتر گرم می شود.
لازم به ذکر است که این حرارت زیاد در سلاح هایی با مکانیزم فشار مستقیم مثل ام ۴ باعث از بین رفتن مواد چرب مثل گریس که برای کار کردن بهتر قطعات بر روی آنها مالیده می شود، شده و در نهایت باعث گیر کردن سلاح می شود.
مصاف از کجا آمد؟
اما با این توصیف اولیه از HK -۴۱۶ آلمانی به سراغ مصاف ایرانی می رویم. طرح کلی این سلاح بر اساس پلتفورم خانواده ام ۱۶، ام ۴ یا اچ کا ۴۱۶ است. این اسلحه بدون خشاب وزنی در حدود ۳ کیلوگرم دارد. وزن مصاف بدون خشاب ۳ کیلو و ۲۰۰ گرم، این عدد برای کلاشینکوف روسی ۳ کیلو و ۴۷۰ گرم و برای ژ-۳ آلمانی بیش از ۴ کیلو است.
اسلحه مصاف ساخت ایران
مصاف از کجا آمد؟
اما با این توصیف اولیه از HK -۴۱۶ آلمانی به سراغ مصاف ایرانی می رویم. طرح کلی این سلاح بر اساس پلتفورم خانواده ام ۱۶، ام ۴ یا اچ کا ۴۱۶ است. این اسلحه بدون خشاب وزنی در حدود ۳ کیلوگرم دارد. وزن مصاف بدون خشاب ۳ کیلو و ۲۰۰ گرم، این عدد برای کلاشینکوف روسی ۳ کیلو و ۴۷۰ گرم و برای ژ-۳ آلمانی بیش از ۴ کیلو است.
اسلحه مصاف:
همان طوری که مشاهده می شود ۲۰۰ گرم از وزن سلاح کاسته شده که این خود یک گام بسیار مهم در زمینه افزایش کارایی سلاح محسوب می شود. وزن کمتر یعنی راحتی بیشتر سرباز برای استفاده از سلاح و از طرف دیگر توان حمل مهمات بیشتر بدون افزایش کلی بار همراه سرباز مورد نظر.
این اسلحه با گلوله های ۴۵*۵.۵۶ میلی متری مسلح شده و از خشاب های ۲۰ یا ۳۰ تیری استفاده می کند. مکانیزم آن فشار غیر مستقیم گاز باروت است که در بالا به اثرات مهم و قابل توجه آن اشاره شد. نواخت تیر سلاح در حدود ۷۰۰ الی ۱۰۲۵ گلوله در دقیقه و برد موثر آن در حدود ۳۵۰ متر است. سرعت دهانه گلوله نیز بین ۸۵۰ الی ۹۵۰ متر بر ثانیه است.
درباره کالیبر ۵.۵۶ میلی متر هم ذکر نکاتی قابل توجه است. در سالهای اخیر در کشورهای مختلف جهان، بحث هایی پیرامون ضعف کالیبر ۵.۵۶ و قدرت بازدارندگی پایین آن را مطرح کرده اند. در پاسخ باید گفت که در مقایسه با کالیبر ۷.۶۲ و به دلیل وزن بالاتر، این گلوله ها از میزان تخریب بیشتری خصوصا در برابر اجسام سخت برخوردار هستند اما زمانی که بحث در مورد برخورد با اندام انسان و تخریب آن مطرح می شود گلوله های ۵.۵۶ هیچ کمبودی ندارند.
- ۹۹/۰۱/۲۱